Întrebări frecvente

  • Am găsit un animal sălbatic, ce fac?

În primul rând îl observi, te asiguri că nu este în risc iminent de moarte (spre exemplu pe carosabil) și apoi contactezi un specialist în domeniul reabilitării. Pentru a facilita accesul, folosește aplicația Wild Alert (Android).

  • Este în regulă să reabilitez eu un animal sălbatic?

Nu, pentru că există riscuri de rănire sau moarte atât pentru tine cât și pentru animal. Animalele sălbatice pot purta boli transmisibile la om, printre care rabia (mamifere). Manipularea animalelor se realizează doar de către specialiști sau în situații de urgență sub îndrumarea strictă a acetora (detalii în aplicația Wild Alert)

  • Ce mănâncă liliecii?

Liliecii sunt insectivori. Dacă se administrează alt tip de hrană în afara de cea recomandată (mealworms – viermi de făină), aceștia pot muri. Deseori există cazuri în care oamenii îi hrănesc cu lapte, carne, ouă sau mâncare de pisici. Animalele care supraviețuiesc acestor tentative și ajung la cinica de reabilitare, sunt deseori găsite moarte după scurt timp, în ciuda eforturilor de salvare depuse de către medici. Este recomandat contactul urgent cu specialiștii.

  • Am găsit un animal sălbatic și doresc să îl transport la o clinică de reabilitare din zonă. Este în regulă?

Da, de cele mai multe ori animalele mici pot fi transportate folosind cutii de carton, în medii cu un nivel de zgomot redus, departe de interacțiunea cu animale domestice sau alți oameni (în special copii). Manipularea unui astfel de caz trebuie realizată sub îndrumarea strictă a personalului de specialitate. Riscurile aferente manipulării sunt asumate și înțelese de către manipulator.