Liliecii din Mediul Urban

Acest proiect este iniţiat de Asociaţia Wilderness Research and Conservation, susţinut de Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanţat de IKEA România şi gestionat de Fundaţia Comunitară Bucureşti. 

În ultimele secole, impactul asupra biodiversității a devenit atât de intens, încât speciile sălbatice de animale au fost nevoite să se adapteze noilor habitate artificiale create de către om. Liliecii preferă atât habitate carstice (peșteri), crăpături ale stâncilor cât și scorburi ale arborilor bătrâni. Majoritatea speciilor sunt dependente de habitate naturale, însă există un număr relativ mare de specii care au reușit să se adapteze orașelor, acestea confundând crăpăturile clădirilor cu cele ale falezelor naturale sau ale scorburilor arborilor bătrâni. Fiind aproape de om, au existat conflicte, de cele mai multe ori în defavoarea liliecilor. Programul Protecția și Studiul Liliecilor (PSL), administrat de către Asociația Wilderness Research and Conservation (WRC) şi Fundaţia Visul Luanei (FVL), a preluat o parte din aceste probleme, pentru a reduce impactul negativ generat de om asupra liliecilor din mediul urban și nu numai. În memoria Luanei, medic veterinar pasionat de reabilitarea animalelor sălbatice mici, Centrul de Reabilitare al Animalelor „Visul Luanei” (L’ARC) – FVL, a pus la dispoziție spațiul necesar și expertiza medicilor veterinari specializați în reabilitarea și studiul animalelor sălbatice, iar ecologii WRC au mediat conflictele dintre oameni și animale, încercând să identifice soluții cât mai puțin invazive pentru lilieci, dar și să ofere păreri specializate în ceea ce privește manipularea, stocarea și eliberarea speciilor de lilieci internați în L’ARC.

Zburatoare neintelese / liliecii

Stiați că liliecii aduc beneficii anuale de peste 23 de miliarde dolari în domeniul sănătății agricole și umane?Aflați mai multe despre lilieci din filmul Ideas Chat <3 CC: Protectia si Studiul Liliecilor // Fundaţia Visul Luanei // Wilderness Research and Conservation*UPDATE: We now have english subtitles, thanks to our friends from The Department*

Geplaatst door Ideas Chat op maandag 27 maart 2017

 

Programul PSL funcționează încă din anul 2014, iar procedura generală este de a rezolva problemele fără intervenții invazive asupra liliecilor. Pe timp de vară nu se recomandă intervenții de excludere a liliecilor (Iunie-August) din cauza faptului că aceștia au pui, iar astfel de lucrări ar putea duce la abandonul lor şi la un impact foarte mare asupra coloniilor. Există cazuri izolate pe tot parcursul anului. În momentul în care un liliac intră în casa unui om, prima recomandare este de a elibera animalul fără contact fizic. Specialiștii informează solicitanții cu privire la riscurile expunerii dacă aleg să manipuleze animalul. În cazul în care nu se poate rezolva telefonic, un voluntar ajunge la fața locului și capturează animalul. Cazurile izolate sunt verificate de către medicii veterinari în cadrul L’ARC. Animalele slăbite sunt hrănite și hidratate, iar când își recapătă puterile, sunt eliberate în zonele cu adăposturi artificiale din oraș (Grădina Muzeului de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” – MNINGA, Grădina Botanică din București, Parcul Natural Văcărești). În cazul în care există fracturi sau alte leziuni vizibile, în funcție de gravitate, animalele sunt tratate de către medicii veterinari. Dacă rănile depășesc un prag critic de recuperare, animalele sunt eutanasiate. Carcasele sunt trimise în cadrul Facultății de Medicină Veterinară din București, unde sunt testate pentru rabie și alte afecțiuni virale. După prelevarea probelor, scheletul ajunge în colecția MNINGA. În timpul migrației de toamnă și primăvară, apar foarte multe cazuri izolate sau colonii care se reîntorc într-o crăpătură de clădire. Sunt solicitate relocări îndeosebi în perioada mai-iunie și sfârșit de august – octombrie. De la începutul iernii, orice acțiune de relocare realizată se finalizează prin internarea pe termen lung a liliecilor în L’ARC, pentru a minimiza stresul asupra liliecilor pe timp de iarnă și pentru a scădea rata de mortalitate în privința trezirilor accidentale sau forțate. Liliecii sunt stocați într-un mediu cu o temperatură controlată, în așa fel încât hibernarea să se desfășoare în condiții normale. Pentru a crește rata de supraviețuire pe timp de iarnă, se organizează hrăniri periodice, unde voluntari de toate vârstele pot vedea sau chiar participa în hrănirea animalelor, după ce au parcurs etape de siguranță în domeniul protecției muncii cu animale sălbatice. Animalele sunt inelate pentru a fi identificate în colonie. Se colectează date statistice la fiecare hrănire, dar și probe de blană pentru a putea determina dacă animalele sunt migratoare sau rezidente. Indivizii care nu iau în greutate de la o hrănire la alta sau care scad în greutate, sunt menținuți în afara hibernării și hrăniți zilnic pentru a le crește șansa de supraviețuire. Eliberarea se realizează în zone cu adăposturi pentru lilieci, unde nu se folosesc insecticide, iar în funcție de numărul de animale din colonie, se pot alege zone în afara orașului (Parcul Natural Comana).

Datele colectate din astfel de intervenții ajută la înțelegerea comportamentului liliecilor din mediul urban, la condițiile de microclimat necesare hibernării și la studiul migrației la scară mare a animalelor.

https://www.facebook.com/ProtectiaStudiulLiliecilor/videos/847082918790145/

 

Speciile care au fost internate în clinică până în prezent sunt: Nyctalus noctula (cel mai comun), Nyctalus leisleri, Eptesicus serotinus, Vespertilio murinus, Pipistrellus pipistrellus, Pipistrellus nathusii, Pipistrellus pygameus, Pipistrellus kuhlii și Myotis daubentonii. Specialiștii WRC au trimis animale pentru reabilitare din mai multe zone ale țării și domenii de activitate cu impact negativ asupra faunei sălbatice, precum lilieci care au fost prinși în ulei industrial pe nave de cercetare la peste 200 km de coasta Mării Negre, lilieci identificați încă vii sub turbinele eoliene din Dobrogea sau lilieci căzuți din coloniile de hibernare din diferite locații din țară. Există foarte multe cazuri de lilieci trimiși prin intermediul mijloacelor de transport feroviar sau auto, din toată țara (Brașov, Ploiești, Pitești, Constanța, Iași, Bacău, Piatra-Neamț, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Satu Mare, Hațeg, Petroșani, Craiova, Rîmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Mureș, Urziceni, Giurgiu, Mangalia, Tulcea, Botoșani, Sinaia, Cheia – Prahova, Călărași, Fundulea – Călărași, Galați, Brăila, Timișoara, Slatina, Filiași).

Până în prezent au fost preluate 3 colonii de lilieci (2013-2014 – 101 Nyctalus noctula, 2014-2015 – 91 Nyctalus noctula, 2015-2016 – 455 Nyctalus noctula) și peste 400 de cazuri de indivizi izolați. În tot acest proces, au fost implicați peste 1000 de voluntari, chiar și pentru o hrănire de câteva ore. Voluntari din domenii de specialitate au ales să continue studiul liliecilor în cadrul facultăților de profil (1 lucrare licență Facultatea de Ecologie, UNIBUC, 2 lucrări de licență Facultatea de Medicină Veterinară, București, 1 lucrare de doctorat Facultatea de Medicină Veterinară București, 1 lucrare de doctorat Academia Română – Institutul de Speologie „Emil Racoviță”).

Programul PSL organizat de WRC și VSL continuă activitatea de studiu și protecție a liliecilor prin proiectul Liliecii din Mediul Urban, care va oferi: Workshop-uri de bioacustică a liliecilor în Parcul Natural Văcărești, montarea a 30 de adăposturi de lilieci în spațiile verzi din Municipiul București și Județul Ilfov, generarea unei aplicații de ajutor pentru animalele sălbatice aflate în dificultate, alocarea unor fonduri pentru reabilitarea liliecilor și oferirea de consultanta factorilor decizionali în ceea ce privește liliecii din mediul urban.